Boterstol

with Geen reacties

Koop de mix in de molenwinkel of bestel in de webshop, klik hier.

Maak een heerlijke boterstol met de mix van Aeolus! Deze mix is verkrijgbaar met of zonder rozijnen. Het brood kan in de broodbakmachine of in de oven worden gebakken. Er zit al zout en gist in de mix, dus die is “bak klaar”.

De boterstol is een typisch feestbrood dat met kerst of Pasen wordt gebakken. Maar dit heerlijke brood kan natuurlijk ook het hele jaar door gebakken worden!

Het lekkerst is de stol als er amandelspijs in is verwerkt. Eigenlijk kan dit alleen als je het brood in de oven bereidt.

Bij bereiding in de broodbakmachine is het dus een rozijnen boterstol. Net als bij krentenbrood, heerlijk met wat boter erop.

Bij bereiding in de oven kan er na de 1e rijs amandelspijs worden toegevoegd.

Bereiding broodbakmachine:

 • Koop 1 pakje boterstollenmix met rozijnen (of alleen de mix als u zelf rozijnen heeft)
 • Doe 280 ml water in het bakblik
 • Dan 40 gram (room)boter OF 40 ml plantaardige olie (olijf of zonnebloem)
 • Vervolgens de inhoud van het pakje van 500 gram boterstollenmix
 • Doe als laatste de (kort) geweekte rozijnen erbij of doe deze erbij “bij de piep” van de broodbakmachine. Niet elke nieuwere machine geeft een piep. De rozijnen kunnen er ook gewoon aan het begin bij worden gedaan.
 • Start het basisprogramma (meestal 3 tot 3,5 uur).

Bereiding in de oven

 • Koop 1 pakje boterstollenmix met rozijnen en koop apart 250 gram amandelspijs
 • In de mengkom: 280 ml water, 40 gram zachte (room)boter OF 40 ml plantaardige olie met de 500 gram boterstollenmix.
 • Kneed met de keukenmixer 5 minuten tot een soepel deeg en voeg de rozijnen toe. Als het deeg wat droog aanvoelt, nog 10 ml water toevoegen. Kneed nog 5 minuten tot de rozijnen gemengd zijn. Op de hand kneden duurt wat langer, totaal zo’n 15 minuten waarbij de rozijnen tussentijds worden mee gekneed
 • Doe het deeg in een schone, licht met olie ingevette, schaal en dek die af met een plastic huishoudfolie of schone vochtige doek. Laat ca. 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur (1e rijs)
 • Neem 250 gram amandelspijs en meng dit met een halve eidooier
 • Bestrooi het schone werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Druk rustig de lucht uit het deeg en vorm een rechthoekig stuk deeg
 • Rol de amandelspijs tot een staaf en leg die in het midden van het deeg. Vouw het deeg erom en leg het met de vouwzijde naar beneden op de bakplaat
 • Dek het deeg af met plastic huishoudfolie of schone vochtige doek. Laat het deeg nog ongeveer 30 tot 45 minuten narijzen (2e rijs). Verwarm tegen het eind de oven voor op 200 graden boven/onderwarmte, geen hete lucht. Als uw oven alleen hete lucht heeft, dan de temperatuur circa 10% lager instellen
 • Plaats de bakplaat met het deeg erop in het midden van de oven. Bak in circa 35 tot 40 minuten de boterstol gaar. Als de bovenzijde te bruin wordt, draai dan de temperatuur wat eerder terug naar 160 graden.
 • Smelt een beetje roomboter in een pannetje, bestrijk hiermee de bovenzijde van de boterstol zodra die uit de oven komt en bestrooi met poedersuiker.

Ingrediënten

Ingr: TARWEbloem, TARWEgluten, BOTERvet, dextrose, WEIpoeder, glucosestroop, zetmeel, SOJAmeel, gist, zout, emulgatoren E471-E472, gele kleurstof E101, MELKeiwit, natuurlijk aroma (SINAASAPPEL), kaneel, enzymen, ascorbinezuur, stabilisator E451, antiklontermiddel E551, rozemarijnextract, citroenaroma. (indien los erbij geleverd: rozijnen bevatten  zonnebloem olie).  Verpakt in bedrijf waar ook met noten, pinda’s, granen en zaden wordt gewerkt. ALLERGEEN INFO: TARWE, GLUTEN, SOJA, LACTOSE, MELK, WEIpoeder, CITRUSaroma’s

Voedingswaarde

Voedingswaarde gemiddeld per 100 gram droog product: Energie 1541 kJ / 367 kcal, vet 6,1 g wv verz. 3,4 g, koolhydraten 63,5g wv suiker 7 g, voedingsvezel 5,8 g, eiwit 13,1 g, zout 1,1

Ten minste houdbaarheidsdatum verstreken?

Na het verstrijken van de t.h.t. datum is de inhoud nog circa 1 maand te gebruiken, maar moet er opnieuw 6 gram droge gist worden toegevoegd omdat de toegevoegde gist dan minder of niet meer actief is. Let op, het is een indicatie in geval het product juist is bewaard. Kijk en ruik altijd eerst om te beoordelen of het product daadwerkelijk nog te gebruiken is.

Bewaar dit product koel en droog.