Bak een overheerlijk krentenbrood


Maak een heerlijk krentenbrood met de mix van Aeolus! Het brood kan in de broodbakmachine of in de oven worden gebakken. U bakt hiermee ook een heerlijke boterstol. Het wordt overigens een krentenbrood genoemd, maar er zitten rozijnen in, net als de krentenbol waar ook rozijnen inzitten.

De boterstol is een typisch feestbrood dat met kerst of Pasen wordt gebakken. Maar dit lekkere brood kan natuurlijk ook het hele jaar door gebakken worden!

Het lekkerst is het brood als er amandelspijs in is verwerkt. In dit geval wordt het in de oven gebakken.

Bij bereiding in de broodbakmachine is het dus een rozijnenbrood zonder spijs erin.

Bij bereiding in de oven kan er na de 1e rijs amandelspijs worden toegevoegd.

Bereiding broodbakmachine:

  • Koop 1 pakje rozijnenbroodmix met rozijnen (of alleen de mix als u zelf rozijnen heeft) en droge gist (als u dat nog niet heeft)
  • Doe 280 ml water in het bakblik
  • Dan 40 gram (room)boter OF 40 ml plantaardige olie (olijf of zonnebloem)
  • Vervolgens de inhoud van het pakje van 500 gram rozijnenbroodmix
  • Doe als laatste de (kort) geweekte rozijnen erbij
  • Start het basisprogramma (meestal 3 tot 3,5 uur).

Bereiding in de oven

  • Koop 1 pakje rozijnenbroodmix met rozijnen, 250 gram amandelspijs
  • In de mengkom: 280 ml water, 40 gram zachte (room)boter OF 40 ml plantaardige olie met de 500 gram boterstollenmix
  • Kneed met de keukenmixer met kneedhaken 5 minuten tot een soepel deeg en voeg de rozijnen toe. Als het deeg wat droog aanvoelt, nog 10 ml water toevoegen. Kneed nog 5 minuten tot de rozijnen gemengd zijn. Op de hand kneden duurt wat langer, totaal zo’n 15 minuten waarbij de rozijnen tussentijds worden mee gekneed
  • Doe het deeg in een schone, licht met olie ingevette, schaal en dek die af met een plastic huishoudfolie of schone vochtige doek. Laat ca. 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur (1e rijs)
  • Neem 250 gram amandelspijs en meng dit met een halve eidooier
  • Bestrooi het schone werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Druk rustig de lucht uit het deeg en vorm een rechthoekig stuk deeg
  • Rol de amandelspijs tot een staaf en leg die in het midden van het deeg. Vouw het deeg erom en leg het met de vouwzijde naar beneden op de bakplaat
  • Dek het deeg af met plastic huishoudfolie of schone vochtige doek. Laat het deeg nog ongeveer 30 tot 45 minuten narijzen (2e rijs). Verwarm tegen het eind de oven voor op 200 graden boven/onderwarmte, geen hete lucht. Als uw oven alleen hete lucht heeft, dan de temperatuur circa 10% lager instellen
  • Plaats de bakplaat met het deeg erop in het midden van de oven. Bak in circa 30 tot 35 minuten de boterstol gaar. Als de bovenzijde te bruin wordt, draai dan de temperatuur wat eerder terug naar 180 graden.
  • Smelt een beetje roomboter in een pannetje, bestrijk hiermee de bovenzijde van de boterstol zodra die uit de oven komt en bestrooi met poedersuiker.

Complete mix om een krentenbrood te bakken. Toevoegen op de 500 gram mix:

280 ml water en 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie. Bevat al zout en gist.

Broodbakmachine: doe het water, de olie, bloem en rozijnen in het blik en bak op het standaard programma van circa 3 á 3,5 uur.

Ingr: TARWEbloem, TARWEgluten, TARWEbloem, dextrose, plantaardige olie, (palm, raapzaad), WEIpoeder, emulgator (E471, E482, E472e), rijsmiddel (E450, E500ii), kruiden en specerijen, TARWEmoutmeel, natuurlijk aroma (sinaasappel, citroen), verdikkingsmiddel (E412), curcuma extract, enzymen (TARWE), meelverbeteraar (E300, E920), droge gist, zout, (indien los erbij geleverd: rozijnen bevatten  zonnebloem olie).  Verpakt in bedrijf waar ook met noten, pinda’s, granen en zaden wordt gewerkt. Na de tht datum nog 2 mnd bruikbaar maar wel weer 6 gram droge gist toevoegen! ALLERGEEN INFO: TARWE, GLUTEN, WEIpoeder, CITRUSaroma’s

Winkelwagen
Scroll naar boven