Brood bakken

Brood bakken is leuk en lekker! En gezellig om samen te doen! Vanaf nu proeft u écht brood!

Vrijwel alle broodmixen en alle meel/bloemproducten van Aeolus zijn geschikt voor de broodbakmachine of de oven. Alleen zwaardere mixen, zoals mix voor roggebrood, gaat niet in de broodbakmachine.

Broodbakmachine:

Als u in de broodbakmachine bakt: kijk eerst op het etiket naar de hoeveelheid water, zout en vocht dat moet worden toegevoegd. Sommige producten bevatten al zout en gist. U hoeft dan alleen nog water en een scheutje zonnebloemolie toe te voegen.

In deze volgorde voegt u toe in het bakblik: water, zout, scheutje zonnebloemolie, meel, droge gist.  In de meeste gevallen kiest u het basisprogramma (ongeveer 4 uur).

Zelf zuurdesem maken, klik hier.

Brood bakken in de oven.

Zelf toevoegen

 1. 500 gram meel / bloem / broodmix
 2. Zie etiket op de zak of als het niet is vermeld: 6 gram zout
 3. Zie etiket op de zak of als het niet is vermeld: 6 gram droge gist of 20 gram verse gist
 4. Zie etiket op de zak of als het niet is vermeld: 320 ml lauwwarm water
 5. Scheutje zonnebloemolie (ongeveer 2 eetlepels)

Sommige broodmixen bevatten al zout en/of gist en hebben een bepaalde hoeveelheid vocht nodig. Zie het etiket op de zak. Dan hoeft er geen zout en/of gist meer bij.

Keukenbenodigdheden

 1. mixer of keukenmachine met deeghaken
 2. plasticfolie
 3. broodblik
 4. bak kwast

Zo ga je te werk

 1. Doe het meel / de bloem / de broodmix in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de gist, water en plantaardige olie in het kuiltje.
 2. Gebruik de deeghaken en zet de mixer aan. Laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien.
 3. (Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat.
 4. Zet ondertussen een grote kom klaar. Doe 1 theelepel olie in de kom. Smeer de kom in met de olie. Gebruik hiervoor een bak kwastje
 5. Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom. Draai de deegbal even twee keer om. De hele oppervlakte van de deegbal moet goed bedekt zijn met een flinterdun laagje olie.
 6. Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. De gist gaat nu lekker groeien en het deeg zal rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
 7. Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een langwerpige glazen ovenschaal. Smeer de broodvorm in met olie. Gebruik hiervoor een bak kwastje.
 8. Smeer een dun laagje olie op het werkblad en stort het deeg hierop.
 9. Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.
 10. Bedek de deegrol in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
 11. Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.
 12. Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 25 tot 30 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
 13. Haal het brood na de baktijd uit de oven. Haal het brood uit de vorm. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.
 14. Snijd brood altijd aan met een goed kartelmes. Daar kan je mooi sneetjes mee maken.
 15. Laat het brood op een rek helemaal afkoelen voor het aansnijden. Hierdoor droogt het brood niet snel uit.
Winkelwagen
Scroll naar boven