Desembrood bakken in de broodbakmachine met natuurdesem

Geplaatst in: Zuurdesem 0

Een desembrood in de broodbakmachine bakken met natuurdesem en….

Je wilt lekkere desembroden bakken, maar je komt eigenlijk tijd te kort om alles voor te bereiden en voor de lange rijstijd. Eigenlijk lukt dat alleen op een zondag! Maar die desembroden gemaakt met een eigen zuurdesem zijn zo lekker dat je ook ze ook doordeweeks wel op tafel wilt hebben…  Zo’n situatie doet zich hier (ook) voor.

Dagelijks staan hier 2 potjes met zuurdesem op het aanrecht. 1 met 140 gram en 1 met 200 gram. Die van 140 gram wordt dagelijks gebruikt. Om vervolgens uit de pot van 200 gram weer 70 gram te halen en in die pot te doen. Die vervolgens weer met 35 gram meel en 35 gram lauw water wordt gevoed. De inhoud van de andere pot (130 gram) wordt verlaagd naar 100 gram en wordt weer gevoed met 50 gram meel en 50 gram lauw water. Zo heb je dagelijks zuurdesem om te bakken.

Normaal gesproken rijst een zuurdesembrood zo’n 6 tot 8 uur, sommigen laten het een dag rijzen. Het lange fermentatieproces bepaalt de karakteristieke en volle smaak. Zo’n brood is dan ook altijd het meest smaakvol.

Maar je kunt ook de broodbakmachine het werk laten doen, doordeweeks welteverstaan. Je doet alles in het blik en kiest het 5 uurs programma voor volkoren. Hier gaat het zo: Een maatbeker wordt gevuld met 320 ml lauw water. Een klein deel ervan wordt vermengd met de 125 gram natuurdesem om het dunner te maken. Dit kan hierna makkelijk in het bakblik worden gedaan. Vervolgens gaat de rest van het lauwe water in het bakblik. Nu gaat er een scheut olijfolie of zonnebloemolie bij (ca 2 eetlepels), vervolgens 500 gram bloem of volkorenmeel. Bovenop het meel doe je aan de ene kant 8 gram bakkerszout en aan de andere kant een theelepeltje desem poeder (Puratos) of ca. 2 gram (snufje) droge gist. Zet de machine maar aan en je hebt 5 uur later een voortreffelijk natuurdesem brood! De toevoeging van de droge desem cultuur of een klein beetje droge gist zorgt ervoor dat er toch een goede rijs plaatsvindt in de broodbakmachine. 

Als de broodbakmachine een stand “French” heeft van 6 uur (zoals bepaalde Panasonic machines) dan hoeft er geen desempoeder meer bij en volstaat de 125 gram natuurdesem. Zie foto.

Desempoeder is in 1 kg hier te bestellen in onze webshop of per 100 gram hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *