Desembrood uit de broodbakmachine

Geplaatst in: Zuurdesem 6

Desembrood

Je wilt lekkere desembroden bakken, maar je komt eigenlijk tijd te kort om alles voor te bereiden en voor de lange rijstijd. Eigenlijk lukt dat alleen op een zondag! Maar die desembroden gemaakt met een eigen zuurdesem zijn zo lekker dat je ook ze ook doordeweeks wel op tafel wilt hebben…  

Desembrood uit de broodbakmachine, het gaat prima. Met de juiste machine.

Normaal gesproken rijst een zuurdesembrood zo’n 6 tot 8 uur, sommigen laten het een dag rijzen, of langer. Het lange fermentatieproces bepaalt de karakteristieke en volle smaak. Zo’n brood is dan ook het meest smaakvol.

Maar je kunt ook de broodbakmachine het werk laten doen. Je doet alles in het blik en kiest het 6 uurs programma “French” (Panasonic). Hier gaat het zo: 

De hier gebruikte methode: 

125 gram desempap in het bakblik van de broodbakmachine doen. Dan het water (*) en een scheut (2 eetlepels) olijfolie. Vervolgens 500 gram meel of bloem of broodmix.  (*) De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel of de broodmix. In de regel volstaat 320 tot 350 ml water voor volkorenmeel. Voor bloem ietsje minder, 300 tot 330 ml. Zelf houd ik ongeveer 70% hydratatie aan.

Nu moet de machine kort kneden (5 tot 7 minuten). Dit kun je doen door (bij Panasonic) naar de stand “Pizza” te gaan. Die stand begint direct met kneden en dat willen we ook in dit geval. Na 7 minuten op de stopknop drukken. Op de koelkast heb ik zo’n magneet digitale kookwekker van de Ikea (kost 2,50 of zo), die ik op 7 minuten zet en na die tijd begint te piepen, op dat moment stop ik het programma op de broodbakmachine.

Het deeg met gesloten deksel zo’n 3 uur laten rusten. Hierna 8 tot maximaal 10 gram zout erbij doen. Dan naar programma “French” gaan (6 uur) en starten.

Als je broodbakmachine geen stand “French” heeft en enkel kortere (tot 4 uur) programma’s, dan kun je beter een droge desemcultuur gebruiken (desempoeder). Dit poeder bevat deels gist waardoor het probleemloos te gebruiken is met de standaard programma’s van de broodbakmachine. Kortere programma’s kunnen minder geschikt zijn voor natuurdesem omdat de rijstijd te kort is en het brood vrij compact kan blijven.

Desempoeder is in 1 kg hier te bestellen in onze webshop of per 100 gram hier.

Meer info over natuurdesem vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurdesem

Terug naar de voorpagina

6 Responses

 1. Antoinette ooms
  | Beantwoorden

  Ik heb zuurdesembrood in de broodbakmachine gebakken ging goed perfect gelukt
  Ik heb een Panasonic broodbakmachine gekocht en op 6 uur programma gebakken eindelijk is het gelukt

  • beheerder
   | Beantwoorden

   Hoi Antoinette, Ja het lukt prima met deze machines! En als je een druk bestaan hebt, kun je toch het apparaat het meeste werk laten doen!

 2. Jan Faasen
  | Beantwoorden

  Gebruikt voor volkorenbrood. Geweldig recept. Werkt ook prima voor diverse broodmeelmixen van de Brielse Molen. Ik heb roggemeel maar dat heb ik nog niet geprobeerd omdat ik niet weet hoe veel water er bij moet. Maar een keer proberen.

  Tot nu toe het Volklorenprogramma van mijn Panasonic SD255 gebruikt met heel mooi resultaat. Nu ben ik een brood aan het bakken op het programma French. Ben benieuwd hoe dat wordt (zonder extra gist dus). Ik zal het later wel even laten weten.

  Mijn zuurdesem starter heb ik op een demo gekregen. Ik bewaar hem gewoon onder in de koelkast (4 graden) en dat gaat ook heel goed. De starter is heel vergevingsgezind. Soms vergeet ik hem voor een paar fagen te voeden, maar dat komt steeds wer goed. Ik haal de starter wel een halve dag voor gebruik uit de koelkast en laat hem op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Gaat uitstekend!

  • beheerder
   | Beantwoorden

   Nou, super Jan! Het is fijn om te lezen dat het allemaal zo goed gaat en het smaakt natuurlijk ook voortreffelijk. Geniet ervan!

 3. Felix Peetee
  | Beantwoorden

  Beste bakker, hoeveel water gebruik je in bovenstaand recept (of kijk ik er nu overheen? Met dank en groet

  • beheerder
   | Beantwoorden

   Hoi Felix, ja da’s en goeie. Ik heb het meteen aangevuld in de tekst, bedankt! En succes met bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *