Desembrood uit de broodbakmachine

Geplaatst in: Zuurdesem 22

Desembrood

Je wilt lekkere desembroden bakken, maar je komt eigenlijk tijd te kort om alles voor te bereiden en voor de lange rijstijd. Eigenlijk lukt dat alleen op een zondag! Maar die desembroden gemaakt met een eigen zuurdesem zijn zo lekker dat je ook ze ook doordeweeks wel op tafel wilt hebben…  

Desembrood uit de broodbakmachine, het gaat prima. Met de juiste machine.

Normaal gesproken rijst een zuurdesembrood zo’n 6 tot 8 uur, sommigen laten het een dag rijzen, of langer. Het lange fermentatieproces bepaalt de karakteristieke en volle smaak. Zo’n brood is dan ook het meest smaakvol.

Maar je kunt ook de broodbakmachine het werk laten doen. Je doet alles in het blik en kiest het 6 uurs programma “French” (Panasonic). Hier gaat het zo: 

De hier gebruikte methode: 

125 gram desempap in het bakblik van de broodbakmachine doen. Dan het water (*) en een scheut (2 eetlepels) olijfolie. Vervolgens 500 gram meel of bloem of broodmix.  (*) De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel of de broodmix. In de regel volstaat 320 tot 350 ml water voor volkorenmeel. Voor bloem ietsje minder, 300 tot 330 ml. Zelf houd ik ongeveer 70% hydratatie aan.

Nu moet de machine kort kneden (5 tot 7 minuten). Dit kun je doen door (bij Panasonic) naar de stand “Pizza” te gaan. Die stand begint direct met kneden en dat willen we ook in dit geval. Na 7 minuten op de stopknop drukken. Op de koelkast heb ik zo’n magneet digitale kookwekker van de Ikea (kost 2,50 of zo), die ik op 7 minuten zet en na die tijd begint te piepen, op dat moment stop ik het programma op de broodbakmachine.

Het deeg met gesloten deksel zo’n 3 uur laten rusten. Hierna 8 tot maximaal 10 gram zout erbij doen. Dan naar programma “French” gaan (6 uur) en starten.

Als je broodbakmachine geen stand “French” heeft en enkel kortere (tot 4 uur) programma’s, dan kun je beter een droge desemcultuur gebruiken (desempoeder). Dit poeder bevat deels gist waardoor het probleemloos te gebruiken is met de standaard programma’s van de broodbakmachine. Kortere programma’s kunnen minder geschikt zijn voor natuurdesem omdat de rijstijd te kort is en het brood vrij compact kan blijven.

Desempoeder is in 1 kg hier te bestellen in onze webshop of per 100 gram hier.

Meer info over natuurdesem vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurdesem

Terug naar de voorpagina

22 Responses

  1. Antoinette ooms
    | Beantwoorden

    Ik heb zuurdesembrood in de broodbakmachine gebakken ging goed perfect gelukt
    Ik heb een Panasonic broodbakmachine gekocht en op 6 uur programma gebakken eindelijk is het gelukt

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Hoi Antoinette, Ja het lukt prima met deze machines! En als je een druk bestaan hebt, kun je toch het apparaat het meeste werk laten doen!

      • Pinar
        | Beantwoorden

        Hallo alweer, zuurdesem extraxt als poeder, is dat voldoende om te bakken of moet er nog gist bij toegevoegd worden? En hoeveel poeder per 1 kg bloem? En water?
        Bedankt

        • beheerder
          | Beantwoorden

          Goedendag, als u het desempoeder gebruikt dat wij verkopen, dan hoeft daar geen gist meer bij. U gebruikt op 500 gram meel of bloem of broodmix dan 20 gram desempoeder. Ofwel 40 gram op een kilo. De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel of bloem. De ene soort heeft meer water nodig dan de andere. Wat de hoeveelheid vocht betreft verwijs ik u naar het etiket van het product, daar staat dit in de regel wel op.
          Veel plezier met bakken!

  2. Jan Faasen
    | Beantwoorden

    Gebruikt voor volkorenbrood. Geweldig recept. Werkt ook prima voor diverse broodmeelmixen van de Brielse Molen. Ik heb roggemeel maar dat heb ik nog niet geprobeerd omdat ik niet weet hoe veel water er bij moet. Maar een keer proberen.

    Tot nu toe het Volklorenprogramma van mijn Panasonic SD255 gebruikt met heel mooi resultaat. Nu ben ik een brood aan het bakken op het programma French. Ben benieuwd hoe dat wordt (zonder extra gist dus). Ik zal het later wel even laten weten.

    Mijn zuurdesem starter heb ik op een demo gekregen. Ik bewaar hem gewoon onder in de koelkast (4 graden) en dat gaat ook heel goed. De starter is heel vergevingsgezind. Soms vergeet ik hem voor een paar fagen te voeden, maar dat komt steeds wer goed. Ik haal de starter wel een halve dag voor gebruik uit de koelkast en laat hem op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Gaat uitstekend!

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Nou, super Jan! Het is fijn om te lezen dat het allemaal zo goed gaat en het smaakt natuurlijk ook voortreffelijk. Geniet ervan!

  3. Felix Peetee
    | Beantwoorden

    Beste bakker, hoeveel water gebruik je in bovenstaand recept (of kijk ik er nu overheen? Met dank en groet

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Hoi Felix, ja da’s en goeie. Ik heb het meteen aangevuld in de tekst, bedankt! En succes met bakken.

  4. Maroesja
    | Beantwoorden

    Ik heb met O tentic desem poeder en brood gemaakt op stand 10 van mijn Panasonic.
    Super luchtig en smakelijk brood met slechts 4 ingrediënten. En dat binnen 5 uur.

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Hoi Maroesja, ja met het desempoeder maak je inderdaad snel(ler) een lekker brood! Ik gebruik zelf altijd met gist en desempoeder stand 5 ( de 3 uur stand).

    • Jack Renes
      | Beantwoorden

      Kan ik het recept van Maroesja krijgen voor zuurdesembrood (ik wil graag smeltmeel/bloem gebruiken) met zuurdesempoeder in de Panasonic bbm? Ik heb de versie met een gist-dispenser. Bij voorbaat veel dank!! Jack

      • beheerder
        | Beantwoorden

        Dag Jack, Ik kan u helaas niet helpen aan dat recept. Het desempoeder dat we aanbieden in onze webshop kan als vervanger dienen voor gist. Daarbij wordt dus dezelfde werkwijze aangehouden als gist, alleen gebruik je dan 20 gram desempoeder ipv 6 gram droge gist.

  5. Mar
    | Beantwoorden

    Na 4 mislukte desembroden, eindelijk gelukt met jouw beschrijving. Bedankt!

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Wat fijn om te horen dat het nu lukt! En geniet ervan, desembrood is zó ontzettend lekker….

  6. Sofdekey
    | Beantwoorden

    Beste, mijn eerste zuurdesembrood is heel goed gelukt! Bedankt! Kan ik mijn zuurdesem de dag nadien terug gebruiken nadat ik hem gevoed heb?

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Dag! Jazeker, als je 120 gram zuurdesem hebt, splits je die in 60 gram en 60 gram. Beide voeden met 30 gram meel en 30 gram water zodat je weer 2 x 120 gram krijgt. Na een uur of zes, afhankelijk van de temperatuur, kun je ermee bakken. Als je de 120 gram die overblijft bewaart tot de volgende dag doe je gewoon weer hetzelfde. Heb je een keer geen tijd, dan zet je die 120 gram afgedekt in de koelkast. Ik gebruik hier geen wekpot meer maar gewoon een schoon theeglas met huishoudfolie erover en een elastiekje eromheen. Na een weekje dan wel weer splitsen en voeden.

      • Sofdekey
        | Beantwoorden

        Bedankt voor het antwoord. Gebruiken jullie ook telkens dan een voordesem in het recept die je de avond voordien klaarmaakt?

        • beheerder
          | Beantwoorden

          Ieder op zich kan een eigen werkwijze hanteren die het best bevalt. Hier gebruik ik in de regel 100 gram starter op 500 gram meel/bloem/broodmix.

  7. Pinar
    | Beantwoorden

    Beste welke broodbakmachine gebruik ik best voor zuurdesembrood. Ga namelijk eentje kopen. Bedankt

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Hoi Pinar, thuis en in de winkel gebruiken we een Panasonic SD-2500. Dat is een erg fijne machine. Als u de stand “Frans” gebruikt (6 uur) dan kan daar ook een natuurdesem brood mee worden gebakken, zie ook de tekst in de blog. Groet, Kees

  8. Jaap de Jong
    | Beantwoorden

    Geachte lezer,
    Ik heb een panasonic broodbakmachine (SD-2511) gekocht. Nu wil ik zuurdesembrood bakken met Lecker’s zuurdesem. Weet u misschien welk programma ik moet gebruiken? Menu 10 dat voor zuurdesem brood gebruikt wordt? Maar met dat menu heb je eerst zuurdesem starter moeten maken.

    Bij voorbaat dank voor een reactie
    Jaap de Jong

    • beheerder
      | Beantwoorden

      Dag Jaap,
      Ik heb dit product nog nooit gebruikt. Wat ik terugvindt op internet is dat dit poeder gebruikt wordt in combinatie met circa 3 gram gist of door er een desemstarter van te maken. Tevens vond ik een (op dit moment nog) werkende link naar een PDFbestand van Odin. In dit bestand staat een werkwijze hiervoor. In het geval van toevoeging van gist zou denk ik het basisprogramma volstaan omdat de gist zorgt voor een relatief snelle rijs. In geval er een desemstarter mee wordt gemaakt, zoals in de PDF van Odin wordt omschreven, zou de stand “Frans” van zes uur wellicht uitkomst bieden, althans die stand werkt bij mij met zuurdesem prima. De link naar de PDF: https://www.odin.nl/site/media/upload/files/10160_18-272-winterspecial-9-def-lowres_pdf_20190103131922.pdf

      Succes!
      Groet, Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *