Een snelle manier om onkruid te bestrijden

Geplaatst in: Zout 0

onkruid banner

Een snelle manier om onkruid te bestrijden?

Je hebt een prachtige tuin met stenen, tegels, grind, een border of een combinatie hiervan. En elk jaar is het hetzelfde liedje. Onkruid tussen de tegels en stenen. En elk jaar is het een gevecht tegen de bierkaai. Het blijft maar terugkomen. Ik wil van mijn onkruid af! Ja, wie niet! En het kan echt. Zonder gif en zonder al teveel moeite!

Zeker als het groeizaam weer is, dan groeit het onkruid weelderig en bijna overal. En dan vooral op de plekken waar je het niet wilt. Pak de kniebeschermers maar weer en het mes om het onkruid te wieden. Urenlang op de knieën om de scheuten weg te snijden. Tegen beter weten in natuurlijk, want een week later staat het er weer!

Dan maar met de zogenaamde, milieuvriendelijke, onkruidbrander. Kost een hoop geld en tijd en feitelijk ben je voor de kat z’n viool bezig. Niet op het moment weliswaar, want het is voor even verdwenen. Maar een week later verschijnen de eerste onkruidstengeltjes alweer vrolijk in de voegen van je tegels. Overigens is het wel een mooi tijdverdrijf dat onkruid wieden en je bent in de buitenlucht. Op zich dus niets mis mee, als je het leuk werk vindt.

Maar dat is het nou juist. Veel mensen hebben een hekel aan het bestrijden van onkruid op een arbeidsintensieve en inefficiënte manier. Het liefst doen we het zo simpel als mogelijk en met het beste resultaat natuurlijk! Klinkt bekend in de oren. Dan zou je zeggen “koop toch Roundup, dat werkt als een speer!”  Klopt, maar sinds kort mag dit middel niet meer particulier worden gebruikt en is het bij de meeste winkels al niet meer verkrijgbaar.

Ze (de producent en zij die er belang bij hebben) zeggen dat het allemaal wel meevalt met de directe en indirecte gevolgen van het gebruik van dit giftige middeltje. Maar lees er eens over op internet, de meningen zijn er sterk over verdeeld. En je wilt toch niet dat je (klein)kinderen of dieren gevaar lopen door dit giftige middel waarmee jij je onkruid wilt bestrijden? Niet dus en beter dat het uit de handel is verdwenen.

Komen we terug op de vraag wat dan een snelle manier is om onkruid te bestrijden en te voorkomen.

Sinds een langere tijd levert Nederlandse Zouthandel steenzout. Steenzout is een natuurproduct dat wordt gewonnen in zoutmijnen. Het staat vooral bekend als onkruidzout, maar de overheid wil niet meer dat die naam wordt gebruikt. Waarom niet zou je denken. De overheid schrijft erover dat het effect van zout tegen onkruid nog niet is beoordeeld. In de winter worden er tonnen met zout over de wegen gestrooid! Zelfs in de zomer wordt zout gebruikt op asfalt (rijkswegen en landingsbanen) om het asfalt minder plakkerig te maken bij hoge temperaturen. Inderdaad, de bovenste laag van de grond wordt een beetje ziltig door het zout. Hierdoor sterft het onkruid af. En na een paar buitjes is het weer weggespoeld. Aannemelijk marginaal en verwaarloosbaar als het vergeleken wordt met de mega hoeveelheden zout die in het winterseizoen wordt gestrooid.

Hoe dan ook, zuiver steenzout, of “onkruidzout” of “ongewenste planten zout” of hoe je het ook wilt noemen, mag je gewoon kopen en het is volop verkrijgbaar. Gebruik het uiteraard op een verantwoorde manier om onkruid te bestrijden. Dus geen kilo’s zout op een kleine plek maar gelijkmatig kleinere hoeveelheden op de plaatsen waar ongewenste planten groeien.

Onkruidzout is dus steenzout en het werkt als een tierelier tegen onkruid. Als je een paar keer per jaar een kleine hoeveelheid onkruidzout / steenzout op de plaatsen strooit waar het onkruid groeit, dan sterft het onkruid snel af. Start er al mee voordat het groeizame weer start, bijvoorbeeld in maart. Hiermee voorkom je dat zaadjes in het vroege voorjaar kunnen ontkiemen. Als je het vervolgens nog een paar keer in de seizoenen herhaalt, ben je verzekerd van een onkruidvrije bestrating of een grindpad zonder onkruid.

Hoe werkt nou precies dat onkruidzout c.q. steenzout? Simpel gezegd: je maakt het bovenste laagje van de grond een klein beetje zout. De wortels van het onkruid zuigen het zoutige vocht uit de aarde op en gaat dood. Zonder gif dus snel van je onkruid af.

Er zijn wel een paar aandachtspunten bij het gebruik van het zout. Je moet oppassen dat het niet bij de planten komt die je lief zijn. Ook niet bij bomen of struiken, want als de wortels zout water opzuigen, dan gaan ook de goede planten dood. Hou dus voldoende afstand van de goede beplanting. Ook moet natuursteen, zoals marmer, niet in aanraking komen met zout. Natuursteen kan namelijk verkleuren. Heeft u huisdieren die ook in uw tuin lopen? Dan is het verstandig ze niet direct de tuin in te sturen als u net wat zout heeft gestrooid. Dat is niet goed voor hun voetzooltjes.

Het steenzout is verkrijgbaar in twee soorten. Type normaal K 1,4-0,4 en type grof K 3,2 – 1,5.  Je kan het normale steen/onkruidzout gebruiken voor het terras, parkeerterrein, de bestrating, stoep, enzovoort. Het grovere type gebruik je voor grindpaden. De grovere korrel lost minder snel op waardoor de werking in het grindpad van langere duur is.

Wilt u steenzout kopen? Bij Nederlandse Zouthandel en Aeolus is natuurzuiver steenzout verkrijgbaar. Bij Nederlandse Zoutandel vanaf 4 x 25 kilogram zakken en bij Aeolus (in de winkel) vanaf 1 zak van 25 kilogram.