Je hebt een prachtige tuin met stenen, tegels, grind, een border of een combinatie hiervan. En elk jaar is het hetzelfde liedje bij groeizaam weer. En elk jaar weer is het een gevecht tegen de bierkaai. Het blijft maar terugkomen.
Zeker als het groeizaam weer is, dan vullen de voegen tussen de tegels zich steeds meer. En dan vooral op de plekken waar je het niet wilt. Pak de kniebeschermers maar weer en urenlang op de knieën om de scheuten weg te snijden. Tegen beter weten in natuurlijk, want een week later staat het er weer. Wegbranden klinkt aardig maar vergt vreselijk veel energie, geeft extra CO2 uitstoot en de wortels blijven zitten. Oftewel, enige weken later staat het weer even hoor.
Veel mensen hebben een hekel aan het bestrijden van onkruid op een arbeidsintensieve en inefficiënte manier. Het liefst doen we het zo simpel als mogelijk en met het beste resultaat natuurlijk! Klinkt bekend in de oren. Dan zou je zeggen “koop toch Roundup, dat werkt als een speer!” Klopt, maar dit is puur gif. Dat wil je niet.
Sinds een langere tijd levert Nederlandse Zouthandel steenzout. Steenzout is een natuurproduct dat wordt gewonnen in zoutmijnen en kan gebruikt worden voor om uw bestrating schoon te houden. Is zout niet slecht voor het milieu? Ja, zout moet minimaal worden gebruikt omdat het in het grondwater terechtkomt. Dus minimaal strooien. Rijkswaterstaat strooit in de winter tonnen met zout over de wegen. Zelfs in de zomer gebruiken diverse gemeenten zout op asfalt om dit minder plakkerig te maken bij hoge temperaturen. Dat hele kleine beetje zout om de tegels schoon te maken staat in geen verhouding tot de mega hoeveelheden zout die Rijkswaterstaat strooit voor gladheidsbestrijding.
Hoe dan ook, zuiver steenzout of hoe je het ook wilt noemen, mag je gewoon kopen en het is volop verkrijgbaar. Er is geen verbod op het strooien van zout op de tegels. Gebruik het wel op een verantwoorde manier. Dus geen kilo’s zout op een kleine plek maar in geringe hoeveelheid gelijkmatig op de plaatsen waar verstoringen zichtbaar zijn. Strooi nooit zout op plaatsen waar goede planten en bomen staan. En strooi nooit zout op stenen die gevoelig zijn voor zout, anders verkleuren de stenen / bijt het uit.
Steenzout is verkrijgbaar in twee soorten. Type normaal K 1,4-0,4 en type grof K 3,2 – 1,5. Je kan het normale steenzout gebruiken voor het terras, parkeerterrein, de bestrating, stoep, enzovoort. Het grovere type gebruik je voor grindpaden. De grovere korrel lost minder snel op waardoor de werking in het grindpad van langere duur is.
Wilt u steenzout kopen? Bij Nederlandse Zouthandel en Aeolus is natuurzuiver steenzout verkrijgbaar. Bij Nederlandse Zoutandel vanaf 4 x 25 kilogram zakken en bij Aeolus (in de winkel) vanaf 1 zak van 25 kilogram.