Gerstemeel (Sigem)
Gerst is een graansoort dat landen met een gematigd klimaat voorkomt zoals bij ons maar ook in warmere oorden. Het behoort net als de andere granen zoals tarwe, tot de grassen. Normaliter wordt gerst altijd gepeld, dan heet het gort. Als het nog verder ‘geslepen’ wordt, is het parelgort. Gerst bevat van zichzelf veel mineralen en vezels. Gerst bevat weliswaar minder gluten dan tarwe, maar het is niet geheel glutenvrij. Omdat het minder glutenvrije eiwitten bevat is het bakken van een luchtig brood met alleen gerstemeel is dan ook eigenlijk niet mogelijk. Wel door vermenging met bloem, zout en gist.
In de Aeolus molen wordt regelmatig gerst vers gemalen tot gerstemeel, ook wel sigem genoemd onder de ethiopische bevolking.Van heinde en verre komen klanten naar de Aeolus molenwinkel voor de beste kwaliteit gerstemeel. Dit is verkrijgbaar in 5 kg en 1 kg zakken. Uiteraard is het gerstemeel ook per 25 kg te koop. Belt u bij afname van grotere hoeveelheden eerst even naar de winkel.