IJzerkoekje

Het IJzerkoekje. Een echte Vlaardingse traditie IJzerkoekje, Daatje de Koe

Het IJzerkoekje, een onweerstaanbare lekkernij uit Vlaardingen. Mensen komen hiervoor van heinde en verre naar Vlaardingen. Niet zo gek ook, het van oorsprong Vlaardingse koekje is gewoon ontzettend lekker. Het IJzerkoekje is gemaakt van bloem, basterdsuiker, kruiden en roomboter en wordt bereid op een zogenaamd IJzerkoekjes ijzer ofwel het gietijzeren bakplaatje met het typische ruitje en bijhorend RVS stekertje. Vroeger werden deze koekjes vooral rond de jaarwisseling gegeten. Tegenwoordig bakken we ze het hele jaar door.

De Vlaardingse banketbakkeres Daatje de Koe heeft het IJzerkoekje grote bekendheid gegeven. Rond 1865 heeft zij haar winkel op de Hoogstraat/Peperstraat opgericht. De IJzerkoekjes werden op een talhoutvuur in de achtertuin gebakken. Iedereen kocht ze en de koekjes gingen in korte tijd de hele wereld over.

Omstreeks 1910 werd de winkel verkocht aan mevrouw van Deventer. IJzerkoekjes werden toen voor 2 cent per stuk verkocht.

IJzerkoekje winkel van Deventer

Ze zijn razend populair en dat zullen ze altijd blijven!

In de Aeolus molenwinkel kunt u zowel het gietijzerenbakplaatje met bijbehorend RVS stekertje als de complete mix voor de lekkerste IJzerkoekjes kopen.

Bestellingen kunnen ook worden opgestuurd.

 

Aeolus Molenwinkel

Kortedijk 16 – 3134 HB – Vlaardingen – Telefoon 010 – 434 61 31.

 

 

 

 

Winkelwagen
Scroll naar boven