Kampioentje, het origineel
Kampioentje, een mix voor heerlijke krokante broodjes. Verkrijgbaar als bakmix bij Aeolus molenwinkel Vlaardingen.
Bij Aeolus molenwinkel kun je een mix kopen voor het maken van Kampioentjes. Dit zijn heerlijk krokante broodjes met een decoratie van blauw maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten.
Benodigd:
Benodigd: 1 pakje van 500 gram Kampioentje, de enige echte mix, circa 40 gram blauw maanzaad, 20 gram sesamzaad en 50 gram zonnebloempitten. Verder: 7 gram droge gist of 20 gram verse gist, lauw water en wat plantaardige olie.
Bereiding in de oven:
- Meng 7 gram droge gist door de broodmix en voeg 290 gram lauw water en 10 gram plantaardige olie toe.
- Kneed dit op de hand voor circa 15 minuten of met de keukenmachine voor circa 10 minuten tot een soepel deeg.
- Doe het deeg in een schone kom die groot genoeg is (het deeg neemt toe in volume) en dek deze kom af met een vochtige theedoek of plastic huishoudfolie. Laat het deeg circa 30 tot 45 minuten minuten rijzen op kamertemperatuur (1e rijs).
- Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en leg hierop het deeg. Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en maak een plat stuk dat in 8 gelijke stukken van circa 100 gram wordt verdeeld.
- Bol deze stukjes deeg op en druk ze een beetje plat.
- Zet 2 bordjes neer. Op 1 bordje meng je het blauw maanzaad en sesamzaad, op het andere bordje leg je de zonnebloempitten.
- Maak telkens beide platte kanten van de stukjes deeg nat en haal de ene kant van het deeg door het mengsel van blauw maanzaad+sesamzaad en de andere zijde door de zonnebloempitten.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en dek die weer af voor ongeveer 45 tot 60 minuten (2e rijs).
- Bak de bollen af in een voorverwarmde oven op 220 graden hete lucht of 240 graden boven/onderwarmte gedurende circa 20 minuten. De tijd en temperatuur kunnen per oven iets verschillen.
Bereiding in de broodbakmachine:
Wil je het brood in de broodbakmachine bakken? Dat kan. Doe het lauwe water, de plantaardige olie, 1 zakje van 500 gram Kampioentje broodmix en als laatste 7 gram droge gist in het bakblik. Gebruik het basisprogramma, circa 3 tot 3,5 uur Eventueel kun je, voordat het apparaat begint te bakken (meestal 40 minuten voor de eindtijd), wat maanzaad en sesamzaad op het gerezen deeg strooien en de klep weer sluiten. Strooi zuinig omdat anders alles naar de zijkant van het deeg valt.
Veel plezier met bakken en geniet van deze heerlijke Kampioentjes, de enige echte!
Ingrediënten: TARWEbloem, gebroken ROGGE, Lupinegries, HAVERgrutten, voorverstijfzeld ROGGEmeel, specerijen (met mosterdmeel), zonnebloempitten, lijnzaad, TARWEmoutmeel, erwtenzemelen, verdikkingsmiddel E412, TARWEzemelen, SESAMzaad, emulgator E472, voedingszuur E270, moutextract, enzymen, meelverbeteraar E300.
Allergeen informatie: TARWE, ROGGE, HAVER, SESAM, MOSTERD, LUPINE