Mashela
Mashela, Mashilla, Masch Ella, De Milo bloem / Milocorn heeft vele namen. Maar wat is het en waar komt het vandaan. Gierstmeel is een glutenvrij meel van Milo ook wel Red Dari genoemd, Van Mashela of kafferkoren maakt men plat brood, een soort pannenkoek (injera) of pap. Milo is een typisch voorbeeld van Eritrea, Soedan en het Midden-Oosten. De Sorghum is een geslacht van de familie van de grassen. Het behoort tot de Sorghum bicolor, dit is een van de belangrijkste brood granen in Afrika en wordt steeds meer geplant in Zuid-Europa, Centraal-Amerika en Zuid-Azië. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van meel maar ook als voer voor vee. Het is inheems in Oost-Afrika en past in een heet en droog klimaat. De genetische oorsprong van de gecultiveerde kafferkoren is in het huidige Ethiopië. Sorghum werd gedomesticeerd in Afrika. Voor de industriële productie van bier is sorghum belangrijk omdat het geschikt is voor de productie van glutenvrij bier voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie). Ethiopiërs en Eritreërs in het buitenland maken er vooral injera van. De smaak van Injeras verandert door het meel te mixen. Injera (ook: enjera, Injerra of Injira) is een zachte gezuurd flatbread uit het genoemde meel. Het wordt traditioneel gegeten in Ethiopië en Eritrea. De bloem wordt gemengd tot een deeg met water, dat enkele dagen moet fermenteren. Het flatbread wordt gebakken op hete platen klei. Injera wordt samen gegeten met bijvoorbeeld vlees stoofpot. Je scheurt daarbij stukken van injera (pannenkoek) met de rechterhand en pakt zo een hapklaar deel van de stoofschotel. Injera is erg lekker en gezond. In de Aeolus molen wordt Milocorn vers gemalen tot Mashela. Als er genoeg wind staat, malen we op de wind of anders op krachtstroom. Eritrese en Etiopische klanten komen dagelijke uit de verre omtrek naar Vlaardingen om bij Aeolus verse Mashela te kopen.