Oliebollen

De lekkerste oliebollen bak je natuurlijk zelf!

We hebben 3 soorten. Kijk goed op het etiket van de verpakking wat u heeft gekocht!

– Aeolus oliebollenmix.

Onze eigen oliebollenmix. Voor heerlijke oliebollen.

Gebruik: 1 kg Aeolus oliebollenmix, 980 ml lauwe melk (30 – 35 graden), 2 eieren, 80 gram verse gist (of 25 gram droge korrelgist), 500 gram rozijnen en/of krenten. Verder benodigd: een (frituur)pan met voldoende zonnebloemolie of arachideolie, een ijslepel, een schuimspaan en een vergiet met keukenpapier erin. Een oliethermometer is aan te bevelen. De olie mag niet heter worden dan 180 graden.

Werkwijze:

Doe de melk in een pannetje en verwarm tot circa 30 á 35 graden. Los hierin de verse gist op.

Doe de oliebollenmix in een grote kom of emmer, voeg de eieren toe en het lauwe melk/gistmengsel. Zorg dat de pan of emmer, waarin het beslag rijst, voldoende groot is want het beslag verdubbelt in omvang!

Meng met de keukenmixer op de lage stand 1 á 2 minuten en roer daarna langzaam de rozijnen/krenten erdoor.

Dek de emmer / kom af en laat circa 30 minuten rijzen bij circa 30 graden. Bijvoorbeeld in de oven die op 30 graden (stilstaande lucht) is voorverwarmd. Na 10 minuten oven uitzetten en alleen het gloeilampje van de oven laten branden, die houdt de temperatuur rond de 25 graden. Na circa 30 minuten is het beslag dan gerezen. Bij een lagere temperatuur duurt het rijzen langer.

Intussen heb je de olie in de (frituur)pan op laten warmen tot 175 á 180 graden (niet heter!). Tijdens het bakken de pan NIET afdekken met een deksel. Een deksel wordt alleen gebruikt in geval van vlam in de pan.

Laat met de ijslepel voorzichtig het beslag in de hete olie glijden en bak de oliebollen 4 á 6 minuten per keer. Bak niet teveel oliebollen tegelijk anders daalt de olietemperatuur te snel. De oliebollen draaien meestal vanzelf tijdens het bakken en anders met de schuimspaan ze na 2 minuten omkeren.

Haal met de schuimspaan de oliebollen uit de olie en leg ze in een vergiet met keukenpapier.

– Oliebollenmix speciaal

Gebruik voor 1 kg: 80 gram verse gist of 25 gram droge gist en 950 ml lauw water. Vulling ca. 500 gram rozijnen en/of krenten. Je kunt een deel van het water vervangen door bier, bijvoorbeeld 1 flesje en aanvullen met water tot 950 ml.

Werkwijze is verder hetzelfde als boven omschreven. In deze mix wordt alleen water gebruikt in plaats van melk en ei. Het water moet in dit geval lauw zijn (30 – 35 graden).

Als deze 2 oliebollenmixen uitverkocht zijn, koop dan patentbloem. Voor het recept, zie hieronder.

– Patentbloem

Gebruik voor 1 kg: 80 gram verse gist of 25 gram droge gist. 1 liter lauwe melk, 2 eieren, 6 gram zout, 40 gram suiker, 8 gram krentenbroodpoeder, een beetje citroenrasp, eventueel wat fijngesneden appel, 500 gram rozijnen en/of krenten.

De werkwijze is ook hetzelfde als boven omschreven.

Samenvattend:

Gebruik geen koude melk / water, anders rijst het beslag veel langzamer. Houd het beslag na het rijzen op kamertemperatuur.

Uit 1 kg oliebollenmix haal je ongeveer 40 oliebollen.

Heb je 500 gram oliebollenmix? Dan de hoeveelheden zoals eerder omschreven halveren.

Wees voorzichtig want je werkt met zeer hete olie. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.

Laat de olie niet heter worden dan 180 graden omdat anders de vlam in de pan kan slaan.

Dek de pan waarin je oliebollen aan het bakken bent niet af. Ook dan wordt de olie snel te heet.

Zie dit filmpje van de brandweer wat dan te doen in geval van vlam in de pan. Blus dus nooit met water!

Fijne jaarwisseling toegewenst!

Winkelwagen
Scroll naar boven