Oliebollenmix van Aeolus molenwinkel kopen

Heerlijke oliebollen, die bak je natuurlijk zelf!

Vanaf begin december hebben we een aantal soorten oliebollenbloem. Kijk goed op het etiket van de verpakking wat u heeft gekocht!
Haal de mix tijdig in huis, vooral de oliebollenmix speciaal is beperkt leverbaar. Verse gist koop je dan ongeveer een week voor Oudjaarsdag, zolang de voorraad strekt.

Voor de vulling gebruik je bij een kilo oliebollenmix circa 400 á 500 gram vulling. Rozijnen, krenten, sukade, cassata, wat je lekker vindt!

– Aeolus oliebollenmix.

Onze eigen oliebollenmix. Voor heerlijke oliebollen volgens authentiek recept.

Gebruik: 1 kg Aeolus oliebollenmix, 960 ml lauwe melk (handwarm, ca. 30 – 35 graden), 2 eieren, 80 gram verse gist (of 24 gram droge korrelgist), 500 gram rozijnen en/of krenten. Verder benodigd: een (frituur)pan met voldoende zonnebloemolie of arachideolie, een ijslepel, een schuimspaan en een vergiet met keukenpapier erin. Een olie thermometer is aan te bevelen. De olie mag niet heter worden dan 180 graden.

Doe de melk in een pannetje en verwarm tot circa 30 á 35 graden (handwarm).

  • Meng de gist door de bloem en klop het op met de lauwe melk en eieren tot een dik glad beslag.
  • Roer daarna langzaam de vulling erdoor.
  • Dek de emmer / kom af en en laat het beslag bij kamertemperatuur circa 35 tot 45 minuten rijzen (het verdubbelt ongeveer in omvang).
  • Intussen heb je de olie in de (frituur)pan op laten warmen tot 175 á 180 graden (niet heter!). Tijdens het bakken de pan NIET afdekken met een deksel. Een deksel wordt alleen gebruikt in geval van vlam in de pan.
  • Laat met de ijslepel voorzichtig het beslag in de hete olie glijden en bak de oliebollen 4 á 5 minuten per keer, afhankelijk van de grootte. Bak niet teveel oliebollen tegelijk anders daalt de olietemperatuur te snel en dan nemen ze teveel vet op. De oliebollen draaien meestal vanzelf tijdens het bakken en anders met de schuimspaan ze na 2 minuten omkeren.
  • Haal met de schuimspaan de oliebollen uit de olie en leg ze in een vergiet met keukenpapier.

– Oliebollenmix speciaal.

  • Gebruik voor 1 kg oliebollenmix speciaal: 80 gram verse gist of 24 gram droge gist en 950 ml lauw water. Vulling ca. 500 gram rozijnen en/of krenten. Je kunt een deel van het water vervangen door lauw bier, bijvoorbeeld 1 flesje en aanvullen met lauw water tot 950 ml.

– Tarwe patentbloem (of speltbloem).

  • Gebruik voor 1 kg van deze bloem: 80 gram verse gist of 24 gram droge gist. 1 liter lauwe melk, 2 eieren, 12 gram zout, 40 gram suiker, eventueel 20 gram krentenbroodpoeder, een beetje citroenrasp, eventueel wat fijngesneden appel, 400 á 500 gram rozijnen of krenten.
  • Meng altijd eerst het zout door de bloem. Daarna pas de gist en de lauwe melk met eieren. Zout en gist NOOIT direct met elkaar mengen, dan werkt de gist niet meer.
  • Als je niet tegen tarwe(gluten) kunt maar wel spelt(gluten) verdraagt, dan kun je de tarwe patentbloem vervangen door speltbloem. Je bakt dan oliebollen met speltbloem in plaats van tarwe patent.
  • Zoek je het simpele recept van de vorige molenaar (Niek Boekestijn) dat vroeger als flyertje werd uitgedeeld? Klik dan hier om de PDF te downloaden.

Samenvattend:

Gebruik geen koude melk of koud water, anders rijst het beslag niet. Het moet handwarm zijn, circa 35 graden. Houd het beslag na het rijzen op kamertemperatuur. Gebruik een emmer of pan voor het beslag die groot genoeg is. Het beslag verdubbelt ongeveer in omvang. Uit 1 kg oliebollenmix haal je ongeveer 35 tot 40 oliebollen. Heb je 500 gram oliebollenmix gekocht? Halveer dan de ingrediënten.

Voorzichtig met de hete olie en laat het nooit heter worden dan 180 graden. Op Youtube kun je filmpjes vinden van hoe je het beste kunt handelen bij een vlam in de pan. Blus brandende olie NOOIT met water.

Fijne jaarwisseling toegewenst!

Winkelwagen
Scroll naar boven