Seitan is een product dat gemaakt wordt van tarwegluten en water. Het wordt vooral als vleesvervanger gebruikt. Lekker goedkoop want met 200 gram tarwegluten maak je ruim 450 gram Seitan. Seitan zit boordevol eiwit door het gebruik van tarwegluten. De naam komt uit Japan. Zonder toevoeging van kruiden is Seitan vrij smakeloos, je kunt daarom zelf je eigen kruidenmengseltje toevoegen voor de gewenste smaak.

Seitan kan in bouillon worden klaargemaakt of het kan worden gestoomd. Ik heb de voorkeur voor stomen omdat het hier het beste resultaat geeft. Het is ook iets sneller klaar en je hoeft je geen zorgen te maken of de pan met bouillon niet gaat koken. Als je het namelijk in bouillon bereidt, dan mag deze niet koken. Het moet net tegen het kookpunt aanzitten.

Het recept dat hier wordt gebruikt, let op we houden hier van erg pittig. Daar moet je van houden!

  • 200 gram tarwegluten
  • 240 gram water = 240 ml
  • 1 gram zout
  • half bouillonblokje
  • snuf peper
  • snuf kerrypoeder
  • snuf nasi/bamikruiden
  • pietsje gemalen komijn
  • 3 kleine groene pepertjes
  • 1 rode peper
  • beetje Madame Jeanette peper

Het totaal van zout, halve bouillonblokje, kruiden en pepertjes is circa 8 gram. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel je van iets toevoegt, maar let op dat het niet te zout wordt. In dit recept wordt 200 gram gluten gebruikt, maar als je het hele zakje van 250 gram wilt gebruiken, voeg dan 300 gram water toe. De kruiden etc. dan naar rato verhogen.

Doe de tarwegluten in een kom die groot genoeg is. Voeg de gehakte pepertjes toe, het zout en de kruiden. Meng het met een lepel door de tarwegluten. Voeg 240 gram water toe. Meng eerst even kort met een lepel en kneed daarna kort op de hand. Kort kneden is 1 a 2 minuten tot het een stevig geheel is. Zorg ervoor dat de pepertjes in het Seitan deeg blijven zitten.

Kook voldoende water in een waterkoker en doe dit in de pan of breng een laagje koud water in de pan aan de kook. Doe de Seitan in het stoomdeel van de pan en zet dit op de pan met kokend water. Deksel op de pan en kook de Seitan op een laag pitje in circa 40 minuten gaar.

Lekker om zo te eten, op een broodje met komkommer en wat sla, of door gerechten zoals nasi of bami (in stukjes gesneden). Je kunt het ook nog even bakken voor een krokant korstje maar nodig is het niet.

Varieer lekker met verschillende kruiden om je eigen smaak te ontdekken. Als je ketjap Manis of sojasaus toevoegt, wordt de Seitan donkerder. Let op dat het uiteindelijk niet te zout wordt.

Tarwegluten bestelt u hier >>

Winkelwagen
Scroll naar boven