Speltmeel en speltbloem
Speltmeel en speltbloem zijn zeer populair. Het wordt gebruikt voor pasta, brood en diverse recepten. Maar wat er precies is spelt?
Spelt is een graankorrel in de tarwe familie, maar het is niet hetzelfde als tarwe Spelt wordt al eeuwen gebruikt, zowel in Midden-Europa en het Midden Oosten. Spelt ziet eruit als tarwe. Het heeft een nootachtige en licht zoete smaak, vergelijkbaar met die van volkoren meel. Speltmeel en speltbloem bevatten gluten, een van de redenen dat spelt veelzijdig kan worden gebruikt.
Een andere reden dat speltbloem populair is komt omdat het zeer voedzaam is. Spelt heeft iets minder calorieën dan tarwemeel en heeft iets meer eiwit. Het meel is licht verteerbaar en heeft wat minder vezels dan tarwe.
De gluten in speltbloem zijn anders dan die van tarwe. In tegenstelling tot tarwemeel, dat sterke en veerkrachtige gluten bevat, zijn de gluten in speltbloem minder sterk. Dit betekent ook dat het minder lang moet worden gekneed omdat anders de glutenverbindingen afbreken. Als u wilt experimenteren met speltbloem, kunt u beginnen met het vervangen van een deel van het meel door spelt.