Zuurdesem maken 

Van meel en water naar een heerlijk natuurdesembrood

Nodig: 1 grote (weck)pot om te starten. Later nog 2 kleinere (weck)potjes. Een weegschaal(tje), meel en lauw water. Haal bij weckpotten de rubberen sluitring weg en bewaar die. Laat de deksel los op de pot liggen, de klem en rubberen ring niet gebruiken of er gewoon afhalen en bewaren. 

Voorwaarden!

Voordat je begint…  je moet ervoor zorgen dat je schoon en hygiënisch werkt. Potjes of bekers moeten brandschoon zijn zonder zeepresten. Als je een potje afspoelt, dan deze bijvoorbeeld met keukenpapier afdrogen of een schone theedoek. Geen gebruikte theedoek.

De start

1e dag. Meng 50 gram roggemeel met 80 gram lauw water in de grote pot. Meng goed. Laat 24 uur staan bij kamertemperatuur, in de regel tussen de 20 en 23 graden.

2e dag. Doe er 50 gram roggemeel met 80 gram lauw water bij en meng goed. Laat 24 uur staan. Er zouden al luchtbelletjes zichtbaar kunnen zijn.

3e dag. Doe er 50 gram roggemeel met 80 gram lauw water bij en meng goed. Laat weer 24 uur staan.

4e dag. Doe 60 gram van het zuurdesem mengsel in een andere schone pot en voed deze met 30 gram roggemeel en 30 gram water. Hier zit dan dus 120 gram in.

De inhoud van de andere grote pot met het ‘moeder’ zuurdesem ook verlagen naar 60 gram en voeden met 30 gram roggemeel en 30 gram lauw water. Deze blijft ook op 120 gram gewicht. Dit kan in een kleinere pot. De grote pot wordt dan weer schoongemaakt en opgeborgen.

Wat er over is aan desem in de compostbak doen of ook in andere potjes doen en voeden. Maar hoe meer potjes desem je bewaart, hoe meer je moet voeden. Maak dus niet teveel aan tenzij je heel veel bakt.

Er zijn nu dus 2 potten met 120 gram zuurdesem die, als het goed is, al vol leven zitten en bubbelen. Deze desempap is alleen nog niet geschikt om mee te bakken, ondanks dat het druk bubbelt… 

5e dag. Houd de hoeveelheid desem in de potten op 120 gram. Dus haal bij beide potten weer 60 gram eraf zodat er 60 gram overblijft in de pot. Voed ze per pot met 30 gram broodmeel en 30 gram lauw water, (puur speltmeel bevalt me hier prima, maar het kan ook met andere soorten meel en/of bloem) . Dat wat over is nog niet gebruiken om te bakken, gooi dit in de compostbak. 

6e dag. Vanaf nu zou je met een potje van 120 gram vrijgekomen desem kunnen gaan bakken, maar het beste is om nog een aantal dagen door te voeden. Na een dag of 8 tot 10 is de desem meestal op volle kracht. Houd de potjes telkens op 120 gram. Overtollige prut in de compostbak doen of een andere bestemming geven. Hier en daar lees je dat dit door pannenkoekbeslag wordt gedaan.

Lekker bakken!

Vanaf het moment dat er met de desem kan worden gebakken, kun je er lekker mee gaan experimenteren. Ik gebruik hier per brood 100 tot 120 gram desempap (1 potje), rond de 300 tot 330 ml water (afhankelijk van het soort meel), 8 gram bakkerszout (max. 10 gram) en 500 gram meel, bloem of broodmix. Als er in de broodmix (zoals Waldkorn) al zout zit, dan geen zout meer toevoegen.

Als je het potje met 120 gram desem gebruikt, heb je dus nog 1 potje met 120 gram zuurdesem over. Dat potje is de ‘moeder’. Daar haal je weer 60 gram vanaf in een ander schoon potje en voed het met 30 gram meel en 30 gram lauw water. Bij de moederdesem doe je hetzelfde. En dus zijn er weer 2 potjes met 120 gram zuurdesem. Zo herhaalt het proces zich in principe eindeloos. 

Zuurdesem moet op kamertemperatuur dagelijks worden ververst / gevoed. In de koelkast volstaat eens per 5 dagen, maar 2 weken overleeft ie ook wel.  Maar vergeet ‘m niet! Als je de desem na 5 dagen uit de koelkast haalt, voed je hem een keertje extra. In de zomer, als het binnen meestal ook 25 graden of meer is, dan is het aan te raden ‘m gewoon in de koelkast te zetten. Het proces gaat anders zo snel in de potjes, dat 1 x per dag voeden dan zelfs te weinig lijkt… 

Als op de desem een laagje water ontstaat omdat deze meerdere weken in de koeling heeft gestaan, hebben de micro organismen in de desem flinke ‘honger’.  Er moet dan meel en water bij om te voeden. Roer het vocht voorzichtig door de desem heen en voedt met de juiste verhouding meel en water. Als de desem een scherpe lijmachtige lucht heeft en een donker laagje vocht, dan is er te lang niet gevoed en ontbrak het aan zuurstof. Je kunt proberen om een paar keer te voeden, meestal is de desem dan nog wel te redden. Maar als het te lang heeft gestaan bestaat de kans dat opnieuw moet worden gestart als de raar zurige- of andere vreemde lucht blijft. Als je weet hoe een frisse desem ruikt, dan weet je op dat moment meestal wel wanneer het niet goed of muf ruikt.

Een ‘gezonde’ desem, vergeet ‘m niet!

De desem moet altijd lekker fris en fruitig ruiken, afhankelijk van het soort meel of de bloem kan deze frisse lucht variëren van fruitig (roggemeel) tot licht citrusachtig (tarwemeel of bloem). Door de desem met bepaalde soorten meel of met bloem te voeden kun je ook de smaak van het desembrood enigszins beïnvloeden. Ik voed hier met puur speltmeel of gewoon tarwebloem, dat bevalt prima.

Door desem wat vochtiger te houden (papje) is het brood wat minder ‘zuur’. Hou je van een wat zuurder brood, houd het desem mengsel dan dikker. 

Als de desem ook maar enige sporen van dons of blauwachtige kleuren krijgt of onfris ruikt, geen twijfel:  dan deze weggooien en opnieuw beginnen!!

Een desem kan mislukken of niet naar wens werken. Meerdere factoren zijn van invloed (o.a. omgeving, temperatuur, voeding, hydratatie, enzovoort). Het is een natuurproduct. Geef niet op en probeer gewoon opnieuw. Nogmaals, een voorwaarde vanaf het moment dat je start met het maken van een desem is: werk brandschoon! Hygiëne is zeer belangrijk, er mogen geen ‘foute’ bacteriën bij de desem komen. Gebruik altijd de beste meel/bloemproducten en potten waar geen zeepresten meer in zitten. Het kraanwater in Nederland is prima geschikt om een desem mee te maken. Als het om de een of andere reden maar niet lukt, gebruik dan eens bronwater.

Verder, althans dat doe ik hier: als je de desem hebt ververst in een schone pot, veeg dan met keukenpapier de overtollige desem resten aan de binnenkant weg. Op die restjes aan de zijkant van het glas zouden misschien sneller foute bacteriën kunnen gaan groeien. Houd alles overzichtelijk en zo schoon mogelijk.

Vanaf nu met volle teugen genieten van écht brood!

Met natuurdesem bakken is erg leuk en bijzonder lekker. Het geeft een volle smaak aan brood en het staat zo dicht mogelijk bij de natuur; meel, water en zout (en natuurlijk zuurstof die in de lucht zit). Een mooie bijkomstigheid is dat het lijkt of het lichaam desembrood beter verdraagt, die ervaring hebben we hier ook met het gezin. En iedereen is er werkelijk dol op! De structuur is ook anders, steviger en malser. Gist brood is losser.

U vraagt zich misschien af “waarom moeilijk doen als het ook met desempoeder kan?” We verkopen immers Puratos desempoeder in de winkel. Ja, dat is zo en als er binnen een paar uur een brood op tafel moet komen, wordt er hier ook droge gist of desempoeder gebruikt. Maar… er gaat niets boven een eigen gemaakte natuurdesem, qua smaak en beleving! Desempoeder is een krachtige, deels op gist gebaseerde, gemakvariant waarmee je toch een lekker brood in kortere tijd (in oven of de broodmachine) kan bakken. Dus wel handig als je er wat van in huis hebt.

Natuurdesembrood uit de broodbakmachine? Dat kan!

Een natuurdesem is, door de (noodzakelijk) langere rijstijd niet altijd geschikt voor doorsnee broodbakmachines waar alleen korte programma’s op zitten tot 4 uur. Die programma’s zijn te kort, je krijgt dan een compact broodje dat nauwelijks is gerezen. Maar heeft uw broodbakmachine een stand “French” van 6 uur, zoals bijvoorbeeld bepaalde machines van Panasonic? Dan lukt het prima en volstaat 125 gram natuurdesem op 500 gram bloem of meel. Zie de foto onder.

In dit geval is gebruikt :

125 gram desempap, 320 tot 340 ml lauw water, scheut olijfolie, 200 gram Moutkoren, 300 gram tarwebloem en 8 gram bakkerszout. De hoeveelheid water kan variëren, afhankelijk van het soort meel of bloem. Broodbakmachine: Panasonic SD2500.  De werkwijze met deze machine zoals hier gehanteerd:

Doe 125 gram desempap, het lauwe water en 500 gram meel in het bakblik. Ga naar programma “pizza” van 45 minuten (dit programma start meteen met kneden, om die reden gebruik van dit programma). Start dit programma en de machine gaat kneden. Na circa 7 minuten, druk op de stop knop. Het kneden stopt. Laat zo’n 3 tot 4 uur rusten. Voeg na deze tijd 8 gram bakkerszout toe. Ga naar programma “French” van 6 uur en start dit programma. Na 6 uur heeft u vervolgens een heerlijk natuurdesembrood uit de broodbakmachine!

ps: de temperatuur is van grote invloed op de rijstijd. Hoe warmer hoe sneller het deeg rijst. Zelf houd ik (bij rijzen buiten de koelkast) meer het deeg in de gaten dan de klok. Druk je met je vinger in het deeg en veert het langzaam terug, dan is het goed. Veert het niet of nauwelijks meer terug, snel afbakken die handel! 

Meestal wordt gesproken over 100% hydratatie bijvoorbeeld 60 gram desem gevoed met 30 gram meel en 30 gram water, dus gelijke hoeveelheden meel (of bloem) met water. Ik vind dat het makkelijkst rekenen. Maar dit mag afwijken. Je mag meer meel en water toevoegen, maar dan duurt het proces wat langer. Ook hier geldt; als je eigen methode goed werkt, lekker zo houden!

Tenslotte: moet je altijd 120 gram desem aanhouden? Nee, hoe meer desem je aanhoudt, hoe meer meel en water je gebruikt. Stem de hoeveelheid af op wat je wilt bakken. Je kunt ook 30 gram desem bewaren, maar dan moet je een paar keer voeden tot je op de gewenste hoeveelheid zit waarmee je kunt bakken én je nog overhoudt om te bewaren / vermenigvuldigen.

Meer info over desem: https://www.brood.net/broodsoorten/desembrood

Terug naar de hoofdpagina

zuurdesem maken

Wat in deze blog is omschreven is een richtlijn, gevormd door eigen ervaring. iedereen ontwikkelt vaak z’n eigen werkwijze en interpretatie. En als die bevalt, dan hou je die gewoon aan.

24 gedachten over “Zuurdesem maken”

 1. Olav van Damme

  5 oktober 2019

  Geachte thuisbakkers,

  Zuurdesembrood ben ik in 1997 gaan bakken. Sindsdien heb ik nooit meer anders gedaan. Het enige andere brood dat ik nog eet is wanneer ik op vakantie ben in andere oorden.

  Desem kan gemaakt worden van tarwemeel of roggemeel. Roggemeel lijkt iets fanatieker te zijn maar lijkt ook iets trager te reageren wanneer het net wordt aangezet. (komt iets langzamer op gang)

  Een restje desem mik ik altijd in de diepvries en een paar dagen voor het kneden/bakken maak ik dit ingevroren/weer ontdooide desem aan met nieuw tarwe- of roggemeel.

  Zuurdesembrood kent, voor mij, drie belangrijke voordelen:
  1: Lekker stevig. Het gevoel iets substantieels in de mond te hebben. Je zult er nooit doorheen smeren als de boter te koud/hard is.
  2: Het is lekker als het vers is. Het blijft lekker, hoe oud het ook is. Oud gistbrood is korrelig en niet lekker (of reeds beschimmeld), oud desembrood wordt hard als baksteen maar blijft immer smakelijk.
  3: Zuurdesembrood schimmelt nooit. En dan bedoel ik ook echt nooit. In de ruim 20 jaar dat ik het bak en eet ben ik nog nooit één spoortje schimmel tegengekomen. Iets waar gistbrood zwaar jaloers om kan worden.
  4: Goed, vierde voordeel dan: spierballen kweken. Zuurdesem kneed zwaarder, al helemaal als je roggemeel gebruikt. Dus niks naar de sportschool gaan. Spierballen kweekt men in de keuken boven de mengkom.
  Wel natuurlijk steeds afwisselen met linker- en rechterarm, zo doe ik dat althans.

  Het blijft natuurlijk persoonlijk, niemand is verplicht zuurdesembrood te gaan bakken of eten. Ik kan echter verklappen dat ik regelmatig eigen desembrood meenam naar workshops en dat tussen het andere brood moffelde. Het werd er altijd snel door de anderen tussenuit geroofd. Ofwel: het viel bij velen in de smaak.

  Dus: zuurdesembrood maken lieve mensen.

  En bewaar altijd een desembrood dat al veel te oud is geworden (en dat nooit schimmelt, zoals u nu weet). Met dat brood kunt u op de vluchttocht bij brand moeiteloos een raam inkinkelen of een inbreker de hersenen inslaan.
  Goed deze laatste twee adviezen natuurlijk met een korreltje zout nemen.

  Zuurdesembrood zal ik vermoedelijk blijven bakken tot mijn laatste ademstoot is gegeven.
  Tot die tijd groet ik u,

  met smakelijke groet,
  Olav.

  1. Zo Olav, bedankt voor je uitgebreide reactie 🙂 En desembrood is inderdaad heerlijk! Veel plezier met bakken en tot gauw weer, met hartelijke groeten.

 2. Mooie beschrijving van het te maken desem(brood)
  Iedereen doet dit toch weer anders. Zelf bak ik het ook vaak in de bbm op het French programma van 6 uur en die verleng ik dan naar 8 uur. Dan heeft het geen gist nodig en is toch goed gerezen.

  Ook is het heel leuk een niet kneden desembrood te bakken in een gietijzeren pan in de oven. Dit is super lekker en super makkelijk. Wij eten, buiten de vakanties om ook nooit meer brood van de bakker

  1. Bedankt voor je reactie Jopie en veel plezier met bakken!
   Update: Ik heb het hier ook op stand 7 van de Panasonic SD2500 geprobeerd en inderdaad dat lukt prima! Bedankt voor de tip!

 3. van zele dirk

  Beste mevr, mr
  ik wens zelf starter te maken en heb al wat filmpjes bekeken. Ik maak ook zelf mijn brood, echter nog nooit met starter.
  Ik zit nu op Dag 1
  ik koop mijn brood bij ambachtelijke molen in Vlaanderen zoals de uw en gebruik 100% volroggemeel, wat -denk ik althans- “zeer goed zou moeten zijn”.
  Bij mijn 100% hydratatie ( wat je meestal overal kan lezen) geeft dit echter een stevige “droge ” massa zoals een baksteen( kan dit geen pap noemen zelfs), amper vochtig en niet zo’n vochtig waterig soepje/papje als elders.
  U daarentegen gebruikt net iets meer water ( 5àgr/80gr) , waardoor dit een papje wordt. Ik volg uw advies.

  Doch kan u mij verschil dit uitleggen ?
  bedankt voor uw advies
  mvg
  dirk

  1. Hallo Dirk, er zijn factoren die van invloed zijn op de vochtopname van meel. Dus dat is niet helemaal ‘met een schaartje te knippen’. Soms kijk ik niet eens naar de hoeveelheid vocht die ik toevoeg, maar naar de samenhang na het toevoegen van het vocht. Niet te dik, niet te dun. En dan zit je met 50 gram roggemeel en 80 gram lauw water ongeveer in de goede verhouding. Om te beginnen met 50 gram roggemeel en 50 gram water zou ik een te stevige substantie vinden, wat overigens niet betekent dat dit niet tot een goede zuurdesem cultuur zou kunnen leiden. Succes met de starter!

  2. Beste Dirk, er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Er zijn, met dat in gedachte, meerdere zuurdesem recepten te maken. Ik heb een tijd twee desems gehad en kon daarom goed vergelijken: een desem van roggebloem en een desem van roggemeel. Door de vezels in de meel neemt die meer water op, waardoor er minder water overblijft om te ‘vloeien’. Meeldesem is veel meer vast dan desem van bloem. Qua vocht/vaste stof verhouding wordt vaak 1 op 1 gehanteerd. Ik gebruik 100 gram bloem op 115 ml water. Of een veelvoud daarvan. Bij bij gebruik van meel kan iets meel water worden gebruikt. Na verloop van tijd wordt desem dunner. Door het fermenteren wordt melkzuur en azijnzuur gemaakt en kooldioxide (de belvorming). Er verdampt ook water, maar dat is minimaal. Het chemische proces, dat fermenteren is, veroorzaakt dus meer vocht. Als je meer en meer bakt met zuurdesem, weet je wel dat bij vloeibaarder desem iets minder water nodig is, bij de deegbereiding. Tja, dat is vooral veel ervaring opdoen. Ik heb ook heel veel filmpjes bekeken. Dit is naar mijn mening de beste tot nu toe. Echt een aanrader:
   https://www.youtube.com/watch?v=2FVfJTGpXnU

    1. “Het chemische proces, dat fermenteren is, veroorzaakt dus meer vocht”?

     Mwa, chemisch of microbiologisch, daar is wel een onderscheid te maken. Strikt genomen is alles chemie, wiskunde en natuurkunde. Maar iets chemisch te noemen wanneer micro-organismen of enzymen essentieel zijn, is wel heel erg kort door de bocht. Ja, er komt water en CO2 en melkzuur en azijnzuur bij vrij en er is naast zetmeel (suikerketens) en water zuurstof bij nodig (aerobe omzetting), maar om die redenen het proces chemisch te noemen, schrikt veel mensen met angst voor alles wat chemisch is, af. Zeg dan duidelijker dat het een natuurlijk proces is waarbij aerobe bacterieën en gisten een hoofdrol spelen.

  1. Hallo Esther,
   Zelf heb ik nog niet geprobeerd om met alleen water en Kamut een starter te maken. Ben dan meer geneigd om als basis roggemeel te gebruiken en een deel Kamut, bijvoorbeeld 60 / 40 als experiment. Zodra deze actief en sterk genoeg is, vervolgens alleen te voeden met Kamut. En anders gewoon proberen om te zien of het lukt. Het zal denk ik wel lukken alleen zal de fermentatie wat langer duren dan wanneer je alleen roggemeel gebruikt.
   Succes met maken en bakken!

 4. Bij mij gebeurt iets heel raars, als ik water, zuurdesem en meel meng en daar een een mengsel van kneed met de hand, dat een uur laat staan dan ziet het er na dat uur al prachtig en gezond uit, kan er dan al een vliesje van trekken, dan voeg ik zout toe en dan gebeurt er iets heel raars, er komen lange strenge deeg die geen verbinding meer hebben met elkaar en alles lijkt vochtig te worden, ik kan er dan geen gezonde bol meer van vormen want het deeg maakt geen verbinding meer…heel frustrerend
  Hoe komt dit toch?

  1. Dag! Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Wat ik hier doe: mengen desem, water en meel. Heel kort mengen en een uur laten staan, de autolyse. Dan voeg ik zout toe en kneed voor ca. 10 minuten met de machine of 15 minuten op de hand tot een soepel deeg en op dat moment dus dat vliesje kan worden getrokken. Vervolgens gaat het deeg de 1e rijs in (aantal uren, afhankelijk van de temperatuur in huis). Daarna doorslaan, vormen en 2e rijs, tijd afhankelijk van temperatuur. Veelal 4 tot 7 uur of in de koelkast 24 uur of meer. En daarna afbakken. Dus voor de autolyse alleen even kort mengen. Kneden gebeurt daarna, na toevoeging zout, althans zo doe ik het 🙂

 5. oké….ik durf dat bijna niet meer want zoals ik het deed ging het echt mis, dus waarschijnlijk doordat ik als heel erg ga kneden in het begin en dan een uur laat staan, dus ik mag niet echt kneden in het begin dus?….Ik hoop dat dat dan goed gaat want het is zo frustrerend het helemaal kapot te zien gaan.
  Waarom is dat dan dat het kapot gaat na doorkneden in het begin en dan na een uur zout toevoegen? Wat gebeurt er dan precies in het deeg na zout toevoegen?

  1. Dag heer / mevrouw Reinders, ik weet het eerlijk gezegd niet. Voor de autolyse moet er kort gemengd worden zodat het een ruw deeg is. Dat laat u staan en na een uur wordt het zout en eventuele restant van het water toegevoegd. Pas dan wordt gekneed. Als u eerst volledig kneedt, het een uur laat staan en dan het zout toevoegt, heeft er ook al een rijs plaatsgevonden. Wellicht dat het zout op dat (verkeerde) moment de celwanden geen goed doet en het uiteindelijk niet veel goeds meer wordt. Maar ik heb uw volgorde nog nooit zo aangehouden, dus heb daar geen ervaring mee!

 6. Dankjewel voor de hulp….het is gelukt!
  Dat is wat ik dus fout deed, niet al een goed samenhangend deeg van maken wat gaat rijzen en dan pas zout toevoegen, dat loopt echt verkeerd af voor het deeg.
  Kort mengen is de foef en dan na een uur zout toevoegen en dan pas kneden.
  Ik moet zeggen, ben al een tijd met zuurdesem bezig, in begin gooide ik het weg omdat ik het niet lekker vond vanwege de zure smaak….maar het gaat steeds beter.
  Heb echt al veel weg moeten gooien maar nu lukt het me al zonder zure smaak erin.
  En nu met deze oplossing van het zout gaat het perfekt.
  Opgebold zonder uitzakken zelfs, er komt nu geen vocht meer vrij na het zout toevoegen waardoor het deeg steeds zwak en vochtig wordt.
  Dat is nu weg met deze methode.
  Het brood is zo lekker, ik wil niet anders meer.
  Heel erg bedankt voor de tip en ga me ook eens verdiepen in wat er hier allemaal te koop is.
  Ga nooit meer terug naar supermarkt brood. thats for sure!
  Bedankt hoor.
  Ruth

 7. Jan Willem Heidergott

  Geachte heer of mevrouw,

  Na het lezen van deze pagina heb ik een vraag. Waarom wordt vanaf dag 5 broodmeel toegevoegd in plaats van roggemeel? Is het mogelijk om door te voeden met roggemeel?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Vriendelijke groet,
  Jan Willem

  1. Hallo Jan Willem, natuurlijk kan dat. Ik voed zelf met tarwebloem omdat ik een lichte desem handiger vind, met name voor het bakken van wit desembrood. En je kunt de smaak er enigszins mee beïnvloeden.
   Groet, Kees

 8. Goedemiddag,
  Wat kan ik het beste met de zuurdesem doen als ik op vakantie ga. Kan ik het een tijdje aan z’n lot overlaten?
  Ik heb niet iemand die bereid is zich in mijn afwezigheid over de desem te bekommeren.
  Is weer opnieuw beginnen de enige optie?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Walter

  1. Hallo Walter, als u 2 tot 3 weken op vakantie gaat dan zou het normaalgesproken geen probleem moeten zijn om de desem goed afgedekt in de koelkast te bewaren. Er zal een laagje water op staan na terugkomst, geen probleem. Roer het er voorzichtig doorheen en start met voeden. Doe dat meerdere keren om de desem weer op kracht te laten komen. Ik heb geen ervaring met een langere periode dan 3 weken in de koeling. Invriezen kan ook, althans de keren dat ik dit deed werkte de desem weer prima na het ontdooien en daarna een paar keer voeden. Groeten, Kees

 9. Beste,

  Wij proberen ook al even om desem te maken maar dit lijkt niet te lukken. Ons grootste probleem is de waterachtige laag die ontstaat en vroegen ons af of deze wel voldoende zuurstof krijgt. Wij gebruiken glazen potten met een bijhorende deksel. Het ligt als het ware op het potje.

  Verder plaatsen we deze op kamertemperatuur en volgen de stappen om dagelijks te voeden.

  In alle geval al bedankt voor dit artikel!

  1. Hallo Kelly, een acetonachtig ruikend, waterachtig laagje ontstaat normaliter op de desempap als die niet gevoed wordt. In de koelkast na zo’n 1 á 2 weken. Vaak doe je dit als je op vakantie gaat. Op zich geen probleem. Doorroeren en weer een aantal keer voeden en de desem is vaak weer ‘op kracht’.
   U schrijft dat u een desem probeert te maken. Dus die is nog niet klaar om mee te bakken, ga ik vanuit, het meerdaagse stappenplan zeg maar. Normaliter ontstaat na een dag tot de volgende voeding geen laagje water, althans, ik heb het niet meegemaakt. De substantie zou dik genoeg moeten zijn en zou niet moeten resulteren in een laagje water op de pap na één dag. Zijn de water/meelverhoudingen wel correct en is het goed geroerd? En gebruik roggemeel van de molen om te starten, niet uit de super.
   Als de deksel los op de pot ligt, is dat overigens prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven